Praxe hotelnictví

Učební praxe žáků oboru Hotelnictví se koná na smluvních pracovištích:

  • HŠ Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí – školní recepce/bufet U Světlé 855/366 594 23 Velké Meziříčí
  • Hotel International Husova 16, Brno
  • Quality Hotel Brno Exhibition Centre Křížkovského 496/20, Brno
  • Resort Svatá Kateřina Svatá Kateřina 327, Počátky


Povinné pracovní pomůcky

Sada pomůce v obalu do výroby:

  • nůž na zeleninu
  • nůž na krájení syrových potravin – barevně odlišený 
  • velký krájecí nůž 
  • číšnický otvírák 
  • 2 ks utěrky na nádobí 
  • 1 ks ručník malý 
  • 2 ks kuchyňské chňapky 
  • příručník

Seznam kuchařského oblečení pro studenty:

  • Dívky a chlapci 
  • čepice hřib
  • rondon dvouřadý
  •  kalhoty bílé zástěra do pasu (90x65cm) 
  • plášť bílý dlouhý rukáv
  • bílé ponožky boty
  • bílé do kuchyně

Seznam oblečení do obsluhy pro dívky:

  • bílá halenka s rozhalenkou krátký rukáv
  • vesta (zprostředkuje škola) 
  • černá sukně punčocháče tělové barvy 
  • černé boty
  • vizitka (zprostředkuje škola) 
  • bílý plášť s dlouhým rukávem

Seznam oblečení do obsluhy pro chlapce:

  • bílá košile, dlouhý rukáv 
  • vesta (zprostředkuje škola) 
  • černé kalhoty 
  • černé ponožky 
  • černé boty 
  • vizitka (zprostředkuje škola) 
  • motýl bílý 
  • plášť s dlouhým rukávem


Úkoly pro praxi

vypracujte minimálně 2 otázky týkající se podmínek pracoviště PRA

  1. klasifikace, standardizace provozovny
  2. směrnice provozovny (řády- organizační, pracovní, provozní, ubytovací, sanitační..)
  3. zásobování provozovny
  4. likvidace a třídění odpadů; ochrana životního prostředí
  5. sledování a dodržování HACCP
  6. kontrolní činnost (i státní) - záznamy
  7. výrobní program provozovny; ochrana spotřebitele
  8. zabezpečení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
  9. hygiena na pracovišti, osobní hygiena zaměstnanců
  10. reklama a prezentace


Provozní praxe - recepece, bufet

Provozní praxe na recepeci a ve školním bufetu je zabezpečena žáky 3. a 4. ročníku oboru Hotelnictví a 2. a 3. ročníku oboru Kuchař - číšník.
Tato praxe ve je rovnocenná praxím v provozovnách restauračního zařízení, v hotelích či jiných pracovištích společného stravování.

Žáci se na týden stávají skutečnými „provozovateli" malého občerstvení se vším, co k takové činnosti patří. Musí se zorientovat ve všech povinnostech a úkolech včetně hmotné odpovědnosti. Během praxe musí zvládnout mnoho činností, přebírají odpovědnost za rozhodování o množství vyráběného sortimentu, organizaci prodeje, organizaci zásobování, provozní evidenci, vyúčtování tržeb. Hlavním cílem těchto praxí je výchova k samostatnému myšlení a rozhodování, k ochotě přijmout odpovědnost za svoji práci.

Základní dovednosti, které provozní praxe rozvíjí:

  • plánování objemu výroby baget v souvislosti s množstvím zásob, na základě zohlednění počtu žáků ve škole (např. výlet třídy, exkurze, nemocnost žáků)
  • zásobování - výpočty potřeby surovin, objednávky surovin, nákup surovin
  • skladování surovin
  • výroba baget dle vytvořených kalkulací, dodržování principů HACCP
  • dodržování hygienických předpisů – výroba, prodej, osobní hygiena, uniforma, pracovní oděv, úprava zevnějšku
  • skladové hospodářství cukrovinek, nápojů – skladová evidence, provozní evidence
  • nabídka sortimentu, komunikace se zákazníkem – specifický segment (spolužáci na SŠ, vyučující a další zaměstnanci a hosté školy)
  • inovace sortimentu – nápady, jejich realizace
  • propagace produktů – vhodná nabídka, marketingový přístup k prodeji
  • zvládnutí nárazové poptávky o přestávkách – stresové situace – průprava na skutečný provoz v restauracích
  • zvládnutí základní provozní evidence a administrativy
  • provádění úklidu, sanitace – denní, týdenní
  • sledování provozních teplot – lednice, vitríny
  • denní provedení inventury zboží, hotovosti
  • využití PC a programů Word, Excel, internet – objednávky, tvorba propagačních materiálů, ceníků, sestavení statistik, přehledů prodeje apod.
  • manipulace s registrační pokladnou, vystavování účtenek, vyúčtování
  • vyúčtování tržeb a manipulace s hotovostí
  • nakládání s odpady, třídění odpadů z výroby, prodeje
  • sestavení hodnotící zprávy z praxe
  • týdenní vyúčtování praxe s vyučujícím zodpovědným za provoz bufetů

Žáci získávají během praxe nové dovednosti, které jsou pro provozování podniku RS skutečnou nezbytností.