Kuchař-číšník

Kód: 65-51-H/01

Oboru Kuchař-číšník - Světlá Velké MeziříčíUčební obor Kuchař–číšník je určen pro chlapce i dívky. Je zakončen závěrečnou zkouškou - získáte tak střední vzdělání s výučním listem a vysvědčení o závěrečné zkoušce pro úsek technologie přípravy jídel a obsluhy. Uplatníte se potom ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.

průběh studia oboru Kuchař-číšník

  • Příprava zahrnuje teoretické a praktické vyučování pod vedením vlastních mistrů odborného výcviku a instruktorů na smluvních pracovištích (restaurace, hotely).
  • Během přípravy si osvojíte dovednosti a návyky:
    • v technice posuzování, dělení a porcování potravin pro technologické zpracování
    • v přípravě teplé a studené kuchyně, moučníků a nápojů dle platných receptur
    • v technice obsluhy, v přípravných pracích k podávání jídel a slavnostních hostin dle gastronomických pravidel
    • v sestavování jídelních a nápojových lístků, vedení evidence zboží a účtování
    • ve společenském chování a umění jednat s lidmi
  • Povedeme vás k samostatné práci v odborné přípravě - už v 1. ročníku se budete podílet na přípravě jídel a obsluze ve školní jídelně, přizpůsobené restauračnímu stylu stravování.
  • Ve vyšším ročníku vás čeká připrava na smluvních pracovištích, která zajistí odborný rozvoj a splňují osnovy odborného výcviku.
  • Za odvedenou produktivní práci a účasti na komerční činnosti školy v oblasti gastronomických služeb, které škola nabízí místnímu regionu, vás finančně odměněníme.
  • Po ukončení studia můžete pokračovat ve dvouletém denním nebo tříletém dálkovém nástavbovém studiu ukončeném maturitní zkouškou nebo ve studiu maturitního oboru Hotelnictví (s nástupem od 3. ročníku).
  • V areálu školy je zajištěno ubytování a stravování formou obsluhy, denní bar pro žáky atd.
  • Během studia můžete absolvovat specializační odborné gastronomické kurzy.

Profil a uplatnění absolventa oboru Kuchař-číšník

Obor Kuchař-číšník - Střední hotelová škola v srdci VysočinyPo absolvování oboru Kuchař-číšník budete disponovat kompetencemi pro práci v provozovnách veřejného stravování, konkrétně v úseku výroby a odbytu.

Budete ovládat způsoby přípravy běžných pokrmů české i zahraniční kuchyně, zhotovovat pokrmy teplé a studené kuchyně, připravovat jednoduché moučníky, kontrolovat kvalitu provedení práce, esteticky upravovat a správně uchovávat pokrmy apod. Využijete přitom základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti.

Uplatníte se při výkonu povolání kuchař-číšník v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru budete připraveni také na soukromé podnikání v pohostinství.

Co ovládá absolvent oboru Kuchař-číšník:

  • Obor Kuchař-číšník - Střední odborná škola řemesel na Vysočiněpraktické využívání poznatků o různých druzích surovin, používaných strojích a zařízeních, technologických postupech při zhotovování pokrmů
  • příprava a uspořádávání svého pracoviště ve výrobním středisku
  • posuzování vlastností jednotlivých druhů potravin a nápojů a volba vhodných technologických postupů při zhotovování pokrmů
  • orientace v technologických postupech přípravy pokrmů
  • orientace v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a používání vhodných technologických postupů
  • určování spotřeby základních surovin a konveniencí, normování pokrmů a nápojů a kalkulace jejich ceny
  • kontrola kvality provedené práce
  • příprava pracoviště na provoz
  • sestavování jídelních a nápojových lístků podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy
  • ovládání základů jednoduché a složité obsluhy v různých druzích odbytových středisek
  • sestavování menu pro slavnostní příležitosti
  • úprava tabulí pro různé příležitosti
  • ovládání různých způsobů vyúčtování s hostem

Ke stažení

docCharakteristika oboru
docUčební plán
xlsSeznam učebnic

{"obor":"Kuchař-číšník"}

Nabídka odborných kurzů pro žáky HŠ a SOŠŘ ve šk. roce 2017-2018

NázevTermínCena za
osobu (Kč)
Doporučený max.počet osob
Pastiláž - modelování cukrářských ozdob 2. - 3. říjen 800,- 14
Čokoláda a bonbóny - 1 den 2. říjen 500,- 20
Sommelierský kurz - KADET - 2 dny 2. - 3. říjen 1 500,- 15
Vyřezávání ovoce a zeleniny - 2 dny 18. - 19. říjen 1 350,- 10 - 13
Cukrářský kurz - 3 dny listopad 1 800,- 16 - 20
Barmanský kurz FLAIR - 5 dnů listopad 4 500,- 10
Barista, Level 1 - 2 dny 6. - 7. prosinec 1 000,- 16 - 20
Teatender kurz - 2 dny 16. - 17. ledna 1 750,- 12
Studená kuchyně - 4 dny (+ raut pro rodiče) březen 2 700,- 17 - 20
Carving - melouny - 1 den
Carving - květy - 1 den
850,-**
za 1 den
9 - 10
Barmanský kurz základní - 5 dnů únor 2 500,- 20
Carving - thajský styl 850,-**
za 1 den
9 - 10
Sommelier znalec únor 4 500,- 12
Sushi březen 1 200,- 10

**pokud bude účastník absolvovat oba kurzy, cena činí 1 350,- na osobu

Kurzy jsou určeny pro obor Hotelnictví a turismus a učební obor Kuchař-číšník.

Příjem přihlášek na odborné kurzy:

Nenaplněním kurzu počtem žáků se kurz překládá na následující rok.

Platba kurzovného v kanceláři č. 1 u paní Bližňákové měsíc předem.

Doporučení:

Vykrajování 1. - 4. ročníky
Sommelierský, barmanský kurz a barista 2. a 3. ročníky
Studená kuchyně a cukrářský kurz 3. a 4. ročníky

  • Výuka v kurzech bude převážně praktická, zakončená zkouškou.
  • Absolvent získá osvědčení garantované odbornými asociacemi.
  • Kurzy barmanský a studené kuchyně jsou akreditovány ministerstvem školství.
  • V kurzu studené kuchyně se na závěr uskuteční raut pro rodiče a hosty účastníků kurzu.
16 - 20

Máte dotaz k tomuto oboru? Napište nám!



Vyplňte prosím typ oboru.


Vyplňte prosím své jméno a příjmení.


Vyplňte prosím svůj e-mail ve správném znění.


Napište nám, co Vás zajímá.


Nesprávný formát




Položky označené * jsou povinné.







Partneři školy

  • VÝTAHY, s.r.o.
  • Jelínkova vila
  • U Bílého koníčka
  • Hotel Pod Zámkem
  • Město Velké Meziříčí
  • Hotel Gustav Mahler
  • Premier Hotel International Brno
  • Bohemia Sekt
  • EA Business Hotel Jihlava
  • Restaurace a kavárna Jupiter
  • Restaurant Panorama
  • Hotel Skalský dvůr
  • Restaurace Nový Svit
  • Restaurant Formanka
  • Restaurace U Šidlů
  • Hotel U Raušů
  • AGADOS, spol. s r.o.
  • PAL, spol. s r.o.
  • Renova - Malec & Kadlec s. r. o.
  • Horácké autodružstvo Velké Meziříčí

Fond Vysočiny

Chci být v obraze

Díky našemu newsletteru víš o tom, co se u nás děje :)

Nahoru