Další akce školy

MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR mladých odborníků v oblasti gastronomie

4Od 18. ledna do 21. ledna 2018 se na brněnském výstavišti uskutečnil již 24. ročník mezinárodní soutěže GASTRO JUNIOR BRNO BIDFOOD CUP 2018 společně s 28. mezinárodním veletrhem průmyslu cestovního ruchu GO a 27. mezinárodním veletrhem turistických možností v regionech REGIONTOUR.

Tato prestižní soutěž je vyhlášena s cílem prohloubit a ověřit úroveň odborné přípravy žáků škol s gastronomickým zaměřením pro budoucí vstup do gastronomické praxe. Soutěž současně srovnává odbornou úroveň jednotlivých škol. Školy s gastronomickým zaměřením byly do soutěže nominované Asociací kuchařů a cukrářů České republiky dle postupového klíče. Dále byla možnost se zařadit do soutěže o nejlepší školu - což jsme využili - a sestavení týmu minimálně ze třech oborů, a to cukrář, kuchař, číšník, barista a barman. Soutěž je určena pro studenty do 23 let ze středních odborných škol s gastronomickým zaměřením.

Naši žáci oboru Hotelnictví ve složení Dominik Buchta, Hynek Podařil a Bohumil Sláma ze třídy 3. A obhajovali prestiž naší školy a porovnávali síly s ostatními školami v oborech kuchař, barman a barista.

Hynek Podařil – obor kuchař

23Zadání pravidel pro soutěž stanovila WACS (Světová asociace kuchařských spolků) a soutěž hodnotili jen akreditovaní komisaři AKC ČR. Generální partner soutěže zajistil 10 BLACK BOXů (tajných košů), kde byly připraveny suroviny (1 maso a 4 hlavní suroviny), z kterých soutěžící sestavil svůj pokrm. Výsledkem práce soutěžícího bylo po uplynutí uvedeného času vydat 4 porce hlavního jídla ve stejné velikosti. Hynek si vylosoval jehněčí hřebínek, bulgur, česnek a rozmarýn a během 40 minut si musel připravit základní technologický postup, mise en place a název pokrmu, což byl Jehněčí hřebínek na rozmarýnu s mrkvovým pyré a bulgurem na červeném víně. Čas pro přípravu 4 porcí hlavního pokrmu měl 45 minut.

Vyhodnocení: zlaté pásmo

Bohumil Sláma – obor barista

Soutěžící se řídil platnými pravidly JMK 2018 umístěnými na www.cbanet.cz a pravidly Mistr Kávy 2018 umístěné na www.cbanet.cz. Zadaným úkolem bylo seřízení mlýnku a příprava 2 porcí káv espresso, cappuccino a volný nápoj sestavený z povinných složek portfolia partnerů Mistr kávy® a french press min 120 v časovém limitu 15 minut.

Volný nápoj: Ginger Flash - 4 cl pomerančově šťávy, 2 cl Monin Matcha Tea, 20 cl french press. Výše uvedené suroviny prolíváme přes dripper s čajovými lístky a zázvorem podávaný na ledu.

Vyhodnocení: stříbrné pásmo

Dominik Buchta – obor barman

22Soutěž je zařazena do celkového hodnocení soutěže „Barman roku 2018" pohárů značek Monin, Coca-Cola a výběru pro Zvláštní cenu Mattoni a hodnocena dle platných pravidel JCC 2018.

Soutěžním úkolem bylo sestavení receptury pro Fancy Cocktail o obsahu 9–44 cl a namíchání 3 porcí v časovém limitu 6 minut na provizorním baru před zraky porotců.

Soutěžní nápoj: Whisky Shower - 2 cl Black fox, 2 cl Johnny Walker double black, 1,5 cl karamelu s kardamomem, 6 cl zelený čaj, citronu. Příprava v shakeru.

Vyhodnocení: stříbrné pásmo

Zúčastněným žákům blahopřejeme ke krásnému umístění v tak prestižní soutěži, děkujeme za vzornou prezentaci školy a profesní zdatnost v oboru.

Přejeme mnoho úspěchů při dalších gastronomických akcích!

Mgr. Eva Čech Cejnková, Mgr. Gabriela Bibrová

Partneři školy

  • VÝTAHY, s.r.o.
  • Jelínkova vila
  • U Bílého koníčka
  • Hotel Pod Zámkem
  • Město Velké Meziříčí
  • Hotel Gustav Mahler
  • Premier Hotel International Brno
  • Bohemia Sekt
  • EA Business Hotel Jihlava
  • Restaurace a kavárna Jupiter
  • Restaurant Panorama
  • Hotel Skalský dvůr
  • Restaurace Nový Svit
  • Restaurant Formanka
  • Restaurace U Šidlů
  • Hotel U Raušů
  • AGADOS, spol. s r.o.
  • PAL, spol. s r.o.
  • Renova - Malec & Kadlec s. r. o.
  • Horácké autodružstvo Velké Meziříčí

Fond Vysočiny

Chci být v obraze

Díky našemu newsletteru víš o tom, co se u nás děje :)

Nahoru