Praxe Seznam pracovišť pro průběžnou praxi Hotel International, Husova 16, Brno Barceló Brno Palace, Šilingrovo náměstí 2, Brno Restaurace U Raušů, Masarykovo nám. 13, Velká Bíteš Hotel Gustav Mahler, Křížová 4, Jihlava EA Business Hotel, Havlíčkova 28, Jihlava Hotel Jelínkova vila, Třebíčská 342/10, Velké Meziříčí Restaurant Panorama, Třebíčská 194, Velké Meziříčí HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí, U Světlé 36, Velké Meziříčí - recepce školy HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí, U Světlé 36, Velké Meziříčí - bufet školy Hotel Skalský dvůr, Lísek 52, Bystřice nad Pernštejnem Restaurace Formanka, Svařenov Mlýnhotel, Vílanec u Jihlavy Příležitostně: KÚ Jihlava Bohemia sekt – ochutnávky Město Velké Meziříčí Catering pro firmy Ke stažení: Kontakty na pracoviště Povinné pracovní pomůcky Sada pomůce v obalu do výroby: nůž na zeleninu nůž na krájení syrových potravin – barevně odlišený velký krájecí nůž číšnický otvírák 2 ks utěrky na nádobí 1 ks ručník malý 2 ks kuchyňské chňapky příručník Seznam kuchařského oblečení pro studenty: Dívky a chlapci čepice hřib rondon dvouřadý kalhoty bílé zástěra do pasu (90x65cm) plášť bílý dlouhý rukáv bílé ponožky boty bílé do kuchyně Seznam oblečení do obsluhy pro dívky: bílá halenka s rozhalenkou krátký rukáv vesta (zprostředkuje škola) černá sukně punčocháče tělové barvy černé boty vizitka (zprostředkuje škola) bílý plášť s dlouhým rukávem Seznam oblečení do obsluhy pro chlapce: bílá košile, dlouhý rukáv vesta (zprostředkuje škola) černé kalhoty černé ponožky černé boty vizitka (zprostředkuje škola) motýl bílý plášť s dlouhým rukávem Oblečení do obsluhy a výroby Úkoly pro praxi Úkoly pro praxi: vypracujte minimálně 2 otázky týkající se podmínek pracoviště PRA1. klasifikace, standardizace provozovny2. směrnice provozovny (řády- organizační, pracovní, provozní, ubytovací, sanitační..)3. zásobování provozovny4. likvidace a třídění odpadů; ochrana životního prostředí5. sledování a dodržování HACCP6. kontrolní činnost (i státní) - záznamy7. výrobní program provozovny; ochrana spotřebitele8. zabezpečení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci9. hygiena na pracovišti, osobní hygiena zaměstnanců10. reklama a prezentace Ke stažení:Hodnocení žáka na prázdninové praxi Provozní praxe - BUFET Provozní praxe ve školním bufetu je zabezpečena žáky 3. a 4. ročníků a to na základě plánovaného rozpisu týdenních provozních praxí v rámci učebních plánů pro 3. a 4. ročník studijního oboru Hotelnictví. Provozní praxe ve školním bufetu je rovnocenná praxím v provozovnách restauračního zařízení, v hotelích či jiných pracovištích společného stravování. Každé pondělí nastupuje nová směna na praxi do školního bufetu: 2 žáci – místo výkonu provozní praxe bufet HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí Žáci se na týden stávají skutečnými „provozovateli" malého občerstvení se vším, co k takové činnosti patří. Musí se zorientovat ve všech povinnostech a úkolech včetně hmotné odpovědnosti. Během praxe musí zvládnout mnoho činností, přebírají odpovědnost za rozhodování o množství vyráběného sortimentu, organizaci prodeje, organizaci zásobování, provozní evidenci, vyúčtování tržeb. Hlavním cílem těchto praxí je výchova k samostatnému myšlení a rozhodování, k ochotě přijmout odpovědnost za svoji práci. Základní dovednosti, které provozní praxe rozvíjí: plánování objemu výroby baget v souvislosti s množstvím zásob, na základě zohlednění počtu žáků ve škole (např. výlet třídy, exkurze, nemocnost žáků) zásobování - výpočty potřeby surovin, objednávky surovin, nákup surovin skladování surovin výroba baget dle vytvořených kalkulací, dodržování principů HACCP dodržování hygienických předpisů – výroba, prodej, osobní hygiena, uniforma, pracovní oděv, úprava zevnějšku skladové hospodářství cukrovinek, nápojů – skladová evidence, provozní evidence nabídka sortimentu, komunikace se zákazníkem – specifický segment (spolužáci na SŠ, vyučující a další zaměstnanci a hosté školy) inovace sortimentu – nápady, jejich realizace propagace produktů – vhodná nabídka, marketingový přístup k prodeji zvládnutí nárazové poptávky o přestávkách – stresové situace – průprava na skutečný provoz v restauracích zvládnutí základní provozní evidence a administrativy provádění úklidu, sanitace – denní, týdenní sledování provozních teplot – lednice, vitríny denní provedení inventury zboží, hotovosti využití PC a programů Word, Excel, internet – objednávky, tvorba propagačních materiálů, ceníků, sestavení statistik, přehledů prodeje apod. manipulace s registrační pokladnou, vystavování účtenek, vyúčtování vyúčtování tržeb a manipulace s hotovostí nakládání s odpady, třídění odpadů z výroby, prodeje sestavení hodnotící zprávy z praxe týdenní vyúčtování praxe s vyučujícím zodpovědným za provoz bufetů Žáci získávají během praxe nové dovednosti, které jsou pro provozování podniku RS skutečnou nezbytností.