Praxe

Seznam pracovišť pro průběžnou praxi

  • Hotel International, Husova 16, Brno
  • Barceló Brno Palace, Šilingrovo náměstí 2, Brno
  • Restaurace U Raušů, Masarykovo nám. 13, Velká Bíteš
  • Hotel Gustav Mahler, Křížová 4, Jihlava
  • EA Business Hotel, Havlíčkova 28, Jihlava
  • Hotel Jelínkova vila, Třebíčská 342/10, Velké Meziříčí
  • Restaurant Panorama, Třebíčská 194, Velké Meziříčí
  • HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí, U Světlé 36, Velké Meziříčí - recepce školy
  • HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí, U Světlé 36, Velké Meziříčí - bufet školy
  • Hotel Skalský dvůr, Lísek 52, Bystřice nad Pernštejnem
  • Restaurace Formanka, Svařenov
  • Mlýnhotel, Vílanec u Jihlavy

Příležitostně:

  • KÚ Jihlava
  • Bohemia sekt – ochutnávky
  • Město Velké Meziříčí
  • Catering pro firmy

Ke stažení:

xlsKontakty na pracoviště

Povinné pracovní pomůcky

Sada pomůce v obalu do výroby:

  • nůž na zeleninu
  • nůž na krájení syrových potravin – barevně odlišený
  • velký krájecí nůž
  • číšnický otvírák
  • 2 ks utěrky na nádobí
  • 1 ks ručník malý
  • 2 ks kuchyňské chňapky
  • příručník

Seznam kuchařského oblečení pro studenty:

  • Dívky a chlapci
  • čepice hřib
  • rondon dvouřadý
  • kalhoty bílé
  • zástěra do pasu (90x65cm)
  • plášť bílý dlouhý rukáv
  • bílé ponožky
  • boty bílé do kuchyně

Seznam oblečení do obsluhy pro dívky:

  • bílá halenka s rozhalenkou krátký rukáv
  • vesta (zprostředkuje škola)
  • černá sukně
  • punčocháče tělové barvy
  • černé boty
  • vizitka (zprostředkuje škola)
  • bílý plášť s dlouhým rukávem

Seznam oblečení do obsluhy pro chlapce:

  • bílá košile, dlouhý rukáv
  • vesta (zprostředkuje škola)
  • černé kalhoty
  • černé ponožky
  • černé boty
  • vizitka (zprostředkuje škola)
  • motýl
  • bílý plášť s dlouhým rukávem

Oblečení do obsluhy a výroby

image002 image004

 

Úkoly pro praxi

Úkoly pro praxi: vypracujte minimálně 2 otázky týkající se podmínek pracoviště PRA

1. klasifikace, standardizace provozovny
2. směrnice provozovny (řády- organizační, pracovní, provozní, ubytovací, sanitační..)
3. zásobování provozovny
4. likvidace a třídění odpadů; ochrana životního prostředí
5. sledování a dodržování HACCP
6. kontrolní činnost (i státní) - záznamy
7. výrobní program provozovny; ochrana spotřebitele
8. zabezpečení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
9. hygiena na pracovišti, osobní hygiena zaměstnanců
10. reklama a prezentace

Ke stažení:
xlsHodnocení žáka na prázdninové praxi

Provozní praxe - BUFET

Provozní praxe ve školním bufetu je zabezpečena žáky 3. a 4. ročníků a to na základě plánovaného rozpisu týdenních provozních praxí v rámci učebních plánů pro 3. a 4. ročník studijního oboru Hotelnictví.

Provozní praxe ve školním bufetu je rovnocenná praxím v provozovnách restauračního zařízení, v hotelích či jiných pracovištích společného stravování.

Každé pondělí nastupuje nová směna na praxi do školního bufetu:

2 žáci – místo výkonu provozní praxe bufet HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí

Žáci se na týden stávají skutečnými „provozovateli" malého občerstvení se vším, co k takové činnosti patří. Musí se zorientovat ve všech povinnostech a úkolech včetně hmotné odpovědnosti. Během praxe musí zvládnout mnoho činností, přebírají odpovědnost za rozhodování o množství vyráběného sortimentu, organizaci prodeje, organizaci zásobování, provozní evidenci, vyúčtování tržeb. Hlavním cílem těchto praxí je výchova k samostatnému myšlení a rozhodování, k ochotě přijmout odpovědnost za svoji práci.

Základní dovednosti, které provozní praxe rozvíjí:

  • plánování objemu výroby baget v souvislosti s množstvím zásob, na základě zohlednění počtu žáků ve škole (např. výlet třídy, exkurze, nemocnost žáků)
  • zásobování - výpočty potřeby surovin, objednávky surovin, nákup surovin
  • skladování surovin
  • výroba baget dle vytvořených kalkulací, dodržování principů HACCP
  • dodržování hygienických předpisů – výroba, prodej, osobní hygiena, uniforma, pracovní oděv, úprava zevnějšku
  • skladové hospodářství cukrovinek, nápojů – skladová evidence, provozní evidence
  • nabídka sortimentu, komunikace se zákazníkem – specifický segment (spolužáci na SŠ, vyučující a další zaměstnanci a hosté školy)
  • inovace sortimentu – nápady, jejich realizace
  • propagace produktů – vhodná nabídka, marketingový přístup k prodeji
  • zvládnutí nárazové poptávky o přestávkách – stresové situace – průprava na skutečný provoz v restauracích
  • zvládnutí základní provozní evidence a administrativy
  • provádění úklidu, sanitace – denní, týdenní
  • sledování provozních teplot – lednice, vitríny
  • denní provedení inventury zboží, hotovosti
  • využití PC a programů Word, Excel, internet – objednávky, tvorba propagačních materiálů, ceníků, sestavení statistik, přehledů prodeje apod.
  • manipulace s registrační pokladnou, vystavování účtenek, vyúčtování
  • vyúčtování tržeb a manipulace s hotovostí
  • nakládání s odpady, třídění odpadů z výroby, prodeje
  • sestavení hodnotící zprávy z praxe
  • týdenní vyúčtování praxe s vyučujícím zodpovědným za provoz bufetů

Žáci získávají během praxe nové dovednosti, které jsou pro provozování podniku RS skutečnou nezbytností.

Máte dotaz k tomuto oboru? Napište nám!



Vyplňte prosím typ oboru.


Vyplňte prosím své jméno a příjmení.


Vyplňte prosím svůj e-mail ve správném znění.


Napište nám, co Vás zajímá.

Přečetl(a) jsem si a beru na vědomí zpracování osobních údajů.



Nesprávný formát




Položky označené * jsou povinné.







Partneři školy

  • VÝTAHY, s.r.o.
  • Jelínkova vila
  • U Bílého koníčka
  • Hotel Pod Zámkem
  • Město Velké Meziříčí
  • Hotel Gustav Mahler
  • Premier Hotel International Brno
  • Bohemia Sekt
  • EA Business Hotel Jihlava
  • Restaurace a kavárna Jupiter
  • Restaurant Panorama
  • Hotel Skalský dvůr
  • Restaurace Nový Svit
  • Restaurant Formanka
  • Restaurace U Šidlů
  • Hotel U Raušů
  • AGADOS, spol. s r.o.
  • PAL, spol. s r.o.
  • Renova - Malec & Kadlec s. r. o.
  • Horácké autodružstvo Velké Meziříčí

Fond Vysočiny

Chci být v obraze

Díky našemu newsletteru víš o tom, co se u nás děje :)

Nahoru