Další akce školy

MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR mladých odborníků v oblasti gastronomie

1Od 17. ledna do 20. ledna 2019 se na brněnském výstavišti v pavilonu P uskutečnil již 25. ročník mezinárodní soutěže GASTRO JUNIOR BRNO 2019 - BIDFOOD CUP společně s 29. mezinárodním veletrhem průmyslu cestovního ruchu GO a 28. mezinárodním veletrhem turistických možností v regionech REGIONTOUR.

3Tato prestižní soutěž je vyhlášena s cílem prohloubit a ověřit úroveň odborné přípravy žáků škol s gastronomickým zaměřením pro budoucí vstup do gastronomické praxe. Soutěž současně srovnává odbornou úroveň jednotlivých škol a svým zadáním a místem pořádání patří mezi nejprestižnější soutěže. Školy s gastronomickým zaměřením byly do soutěže nominované Asociací kuchařů a cukrářů České republiky dle postupového klíče. Soutěž je určena pro studenty do 23 let ze středních odborných škol s gastronomickým zaměřením.

5Naši žáci oboru Hotelnictví ve složení Dominik Buchta 4. A, Stanislav Blažka 3. A a Markéta Kališová 2. A obhajovali prestiž naší školy a porovnávali síly s ostatními školami v oborech barman, kuchař a cukrář.

 

Stanislav Blažka – obor kuchař

8109

 

 

Zadání pravidel pro soutěž stanovila WACS (Světová asociace kuchařských spolků) a soutěž hodnotili jen akreditovaní komisaři AKC ČR. Nyní nová pravidla soutěže navazovala na vzdělávací projekt „Kulinářské umění", který je akreditovaný MŠMT. Kuchaři měli zadané čtyři druhy masa na minutovou úpravu. Standa si v soutěžní den losoval ze zvěřiny, a to z kančího hřbetu nebo ořechu. Vylosoval kančí hřbet, který připravil s krupkami, celerovým pyré, omáčkou demi-glace a celerovým chipsem ve 4 porcích během 45 minut.

Vyhodnocení: bronzové pásmo

 
Markéta Kališová – obor cukrář

Z2adání pravidel pro soutěž stanovila WACS (Světová asociace kuchařských spolků) a soutěž hodnotili jen akreditovaní komisaři AKC ČR. Nyní nová pravidla soutěže navazovala na vzdělávací projekt „Kulinářské umění", který je akreditovaný MŠMT.

Pro každý soutěžní den byl stanovený konkrétní dezert, v našem případě „dortík s lehkým ovocným krémem" a podmínkou bylo zařadit 5 tajných surovin z black boxu, který si každý soutěžící vylosoval. Poté musel v časovém limitu 45 minut připravit 4 porce. Hodnotil se nejenom vzhled, chuť a hygiena práce, ale také vhodné zařazení tajných surovin do receptury.

Markétin dezert nesl název Čokoládový dortík s mandlovou ganachee s citronovým mousse a meruňkovým pyré na ořechové drobence.

Vyhodnocení: bronzové pásmo

Dominik Buchta – obor barman

67Soutěž je zařazena do celkového hodnocení soutěže „Barman roku 2019" pohárů značek Monin, Coca-Cola a výběru pro Zvláštní cenu Mattoni a hodnocena dle platných pravidel JCC 2019.

Soutěžním úkolem bylo sestavení receptury pro Fancy Cocktail o obsahu 9–44 cl a namíchání 3 porcí v časovém limitu 6 minut na provizorním baru před zraky porotců. Barman musel použít minimálně 2 cl rumu Captain Morgan, sirupy firmy Monin a nealkoholické nápoje z portfolia značky Coca-Cola. Dominikův drink nesl úsměvný název BUCH–TA.

Vyhodnocení: zlaté pásmo

 

4Ačkoli je soutěž pro žáky oboru Hotelnictví časově i „dovednostně" náročná, předvedli v tak prestižní soutěži krásné výkony a výborně tak reprezentovali naši školu, a to jako nejúspěšnější zástupci gastronomických škol z Kraje Vysočina.

11Přejeme mnoho úspěchů při dalších gastronomických akcích!

Mgr. Gabriela Bibrová, Mgr. Eva Čech Cejnková

Partneři školy

  • VÝTAHY, s.r.o.
  • Jelínkova vila
  • U Bílého koníčka
  • Hotel Pod Zámkem
  • Město Velké Meziříčí
  • Hotel Gustav Mahler
  • Premier Hotel International Brno
  • Bohemia Sekt
  • EA Business Hotel Jihlava
  • Restaurace a kavárna Jupiter
  • Restaurant Panorama
  • Hotel Skalský dvůr
  • Restaurace Nový Svit
  • Restaurant Formanka
  • Restaurace U Šidlů
  • Hotel U Raušů
  • AGADOS, spol. s r.o.
  • PAL, spol. s r.o.
  • Renova - Malec & Kadlec s. r. o.
  • Horácké autodružstvo Velké Meziříčí

Fond Vysočiny

Chci být v obraze

Díky našemu newsletteru víš o tom, co se u nás děje :)

Nahoru