GASTRODEN, GASTRONOMICKÉ SOUTĚŽE

Gastronomické soutěže na Světlé - výsledky a foto!

 MG 5025Ve středu 13. května 2015 pořádala Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí tradiční den gastronomických soutěží, kterých se zúčastňují žáci odborných škol z celé republiky i ze zahraničí.

Oslovujeme odborné školy z celé republiky a organizujeme čtyři soutěže. Barmani baví veřejnost výrobou pestrých drinků, obratností a vytříbenou technikou práce.

Martini & Bacardi Cup je soutěž v přípravě Fancy Long DrikClassic a těší se tradičně největšímu zájmu, zručnost v přípravě a nápaditost při sestavování receptur si porovnalo 22 soutěžících.

Druhá barmanská soutěž Caribbean Soft PhilibertRoutin Cup dává prostor těm, kteří spojují přípravu nápoje se show a mají přesný odhad na dávkování surovin.

 MG 4898Na Gastroštafetě si družstva číšníků poměřují rychlost a obratnost při obsluze hostů a divák si uvědomí, jaké sportovní a profesní výkony obsluha hostů vyžaduje. Zde soutěžilo 18 dvojic.

Jemnost, preciznost a cit pro volbu surovin předvádějí baristé v soutěži Světlá Barista Cup. Devět baristů začátečníků statečně bojovalo s vyměřeným časovým limitem i dalšími přísnými podmínkami soutěže.

Všichni účastníci získali cenné zkušené zkušenosti v profesích barman, barista a číšník. Motivující je také setkání žáků z různých škol, všem nám přináší také nové společenské zážitky.

Den plný gastronomických soutěží na Světlé se i díky příznivému počasí vydařil. K tomu jistě přispělo zaujetí všech účastníků, ale také perfektní organizace soutěží, a za to patří poděkování všem zaměstnancům školy. Vždyť do přípravy a samotného průběhu soutěží byla zapojena celá škola, každý tzv. přiložil ruku k dílu. Zejména pak je třeba poděkovat těm žákům, pedagogům a zaměstnancům školy, kteří přípravu a vlastní průběh gastronomických soutěží organizačně zajišťovali.

 MG 4876

Již dnes se těšíme na všechny přátele Světlé, kteří k nám 14. října 2015 přijdou na 38. Gastroden a budou tak moci znovu zhodnotit gastronomické dovednosti našich žáků.

A jak hodnotí letošní ročník gastronomických soutěží jejich organizátoři, garanti?

Barmanské soutěže

Je již tradicí, že se v polovině května konají na Hotelové škole Světlá a SOŠŘ ve Velkém Meziříčí barmanské soutěže.

MARTINI & BACARDI CUP 2015

 MG 4869Ve středu 13. května 2015 pořádala naše škola 17. ročník celostátní klasické barmanské soutěže MARTINI & BACARDI CUP 2015. Soutěž je zařazena v kategorii JUNIOR – CLASSIC, je určena pro žáky středních hotelových škol, středních odborných učilišť a mladé barmany do 20 let. Zúčastnilo se 22 soutěžících z Blanska, Moravského Krumlova, Lomnice u Tišnova, Prostějova, Uherského Hradiště, Slavkova u Brna, Šuran a z naší školy.

V silné konkurenci se skvěle umístily studentky z Hotelové školy Světlá a SOŠŘ. Za reprezentaci je třeba poděkovat Anně Honkové, Monice Mahlové, Gabriele Kanswohlové, Denise Samuelové a Kláře Vrbkové. Gabriela Kanswohlová získala cenu PhilibertRoutin 1883.

CARIBBEAN SOFT PHILIBERTROUTIN CUP 2015

 MG 5041Mladí barmani předvedli své dovednosti i v další soutěži CARIBBEAN SOFT PHILIBERTROUTIN CUP 2015. Soutěž v kategorii Flair je určena pro talentované mladé barmany do 21 let. V letošním ročníku se představilo 5 soutěžících. Naši školu velmi úspěšně reprezentoval Štěpán Šimánek, který obsadil krásné 2. místo. Ondřej Pokorný se umístil na 3. místě a současně získal cenu za nejelegantnější projev barmana.

Všichni soutěžící předvedli velkou snahu a mistrovství. Nad hladkým průběhem soutěží dohlížel kolektiv odborných komisařů vedený garantem PhDr. Zdeňkou Endlicherovou.

Za účast a vzornou reprezentaci soutěžícím děkujeme a přejeme hodně profesních úspěchů.

BARISTA SVĚTLÁ CUP 2015

 MG 50633. ročník soutěže v přípravě kávy, základů baristiky, je určena pro žáky středních gastronomických škol a pro mladé barmany do 20 let. Soutěže se zúčastnili zástupci škol z celé ČR. Soutěž byla limitována počtem 12 soutěžících. Úkolem bylo vytvořit v patnáctiminutovém limitu 4 porce espressa, 4 porce cappuccina a 4 porce volného nápoje postaveného na porci espressa.

Zdá se, že se jedná o jednoduchou práci, ale opak je pravdou. Zvládnout technologii, hygienu, komunikaci se zákazníkem a limitovaný čas je velmi náročné. Právě stanovený časový limit, jeho dodržení bývá příčinou diskvalifikace.

Hlavním garantem soutěže byl certifikovaný barista Michal Křižka, držitel certifikace SCAE, který společně s dalšími 6 členy odborné komise dohlíželi na profesionalitu mladých začínajících baristů, se kterou byli spokojeni.

Ač soutěž trvala do pozdních odpoledních hodin, všichni jsme si užili příjemné atmosféry ve fiktivní kavárně.

Všichni se těšíme na příští ročník, který bude v souladu s vývojem baristiky určitě obměněn.

GASTRO ŠTAFETA 2015

 MG 4967Úkolem soutěžícího družstva v Gastro štafetě, které tvoří chlapec a dívka, je v co nejkratším časovém limitu zdolat štafetovým způsobem překážkovou dráhu a prostřít stůl pro čtyři hosty.

K disciplínám, které musí soutěžní družstvo absolvovat, patří: dovezení bedny nealkoholického piva na rudlíku, na podnosu přenést v jedné ruce čtyři talíře, poskládané ve standardu „přenosový talíř", dále otevření a nalití dvou třetin piva do půllitrových sklenic a nakonec na podnosu přenést čtyři kávové sety. Studenti tedy prokazují své profesní schopnosti, zručnost v přípravě a mrštnost ve zdolání překážkové dráhy.

Letošního 5. ročníku tradiční týmové soutěže „Gastroštafeta 2015" se zúčastnilo 18 soutěžících ze sedmi odborně zaměřených středních škol z celé ČR, dokonce přijeli soutěžící i ze Slovenska, a to ze Střední odborné školy v Šuranech.

Letos nám přálo počasí a studenti se ze zadanými úkoly „poprali" velmi statečně, někteří si dokonce chtěli trať zaběhnout ještě jednou. První dvě místa ve vyrovnaných podmínkách vybojovala naše škola, jmenovitě to byli Tomáš Uchytil a Kristýna Zezulová, na druhém místě pak Petr Špaček a Vendula Bravencová. Třetí místo obsadili studenti z místní Střední školy řemesel a služeb, Libor Janeček a Zuzana Katolická. Vítězům gratulujeme a těšíme se na viděnou na 6. ročníku Gastro štafety. Poděkování patří všem organizátorům, rozhodčím a vedení školy.

Letošní „Den gastronomických soutěží" byl obohacen o soutěž „O nejzajímavější slavnostní tabuli" žáků 3. ročníku oboru vzdělání Kuchař – číšník, kteří připravili a předvedli 13 slavnostních tabulí. Vítěznou slavnostní tabuli „Gastronomie jako zrcadlo kultur – kuchyně bývalého R – U" připravila Helena Pávková. Všechny slavnostní tabule byly ale velmi pěkné a pro návštěvníky bylo jistě obtížné určit tu nejlepší.

Za tým organizátorů:
MVDr. Růžena Marková, Ing. Jana Remerová, Mgr. Eva Čech Cejnková, Ing. Dana Hrdinová, Mgr. Lubomír Kučera

Výsledkové listiny:

xlsCARIBBEAN SOFT PHILIBERT ROUTIN CUP 2015 - výsledky
xlsMARTINI BACARDI CUP 2015 - výsledky
docBARISTA SVĚTLÁ CUP 2015 - výsledky
docGASTRO ŠTAFETA 2015 - výsledky

Fotogalerie:

Více fotografií ZDE!

Partneři školy

  • VÝTAHY, s.r.o.
  • Jelínkova vila
  • U Bílého koníčka
  • Hotel Pod Zámkem
  • Město Velké Meziříčí
  • Hotel Gustav Mahler
  • Premier Hotel International Brno
  • Bohemia Sekt
  • EA Business Hotel Jihlava
  • Restaurace a kavárna Jupiter
  • Restaurant Panorama
  • Hotel Skalský dvůr
  • Restaurace Nový Svit
  • Restaurant Formanka
  • Restaurace U Šidlů
  • Hotel U Raušů
  • AGADOS, spol. s r.o.
  • PAL, spol. s r.o.
  • Renova - Malec & Kadlec s. r. o.
  • Horácké autodružstvo Velké Meziříčí
  • Daně pro lidi
  • Hotelu International Brno

Fond Vysočiny

Chci být v obraze

Díky našemu newsletteru víš o tom, co se u nás děje :)

Nahoru