GASTRODEN, GASTRONOMICKÉ SOUTĚŽE

Gastronomické soutěže na Světlé

3-gastro-soutezeVe středu 15. května 2019 pořádala Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí tradiční den gastronomických soutěží, kterých se zúčastňují žáci odborných škol z celé republiky i ze zahraničí.

Oslovujeme odborné školy z celé republiky a organizujeme tři soutěže.

Barmani baví veřejnost výrobou pestrých drinků, obratností a vytříbenou technikou práce v rámci celostátní barmanské soutěže PHILIBERT ROUTIN CUP.

Jemnost, preciznost a cit pro volbu surovin předvádějí baristé v soutěži BARISTA SVĚTLÁ CUP.

Na GASTROŠTAFETĚ si družstva číšníků poměřují rychlost a obratnost při obsluze hostů a divák si uvědomí, jaké sportovní a profesní výkony obsluha hostů vyžaduje.

001V rámci letošních gastronomických soutěží mohli návštěvníci zhlédnout také 10 slavnostních tabulí, které připravili a předvedli žáci 3. ročníku oboru vzdělání Kuchař–číšník. Všechny slavnostní tabule byly velmi pěkné, žáci uplatnili svoji fantazii.

Naši žáci se také jako každý rok zapojili do tradiční celonárodní veřejné sbírky Český den proti rakovině.

Všichni účastníci získali cenné zkušené zkušenosti v profesích barman, barista a číšník. Motivující je také setkání žáků z různých škol, všem nám přináší nové společenské zážitky.

Den plný gastronomických soutěží ve Světlé se i přes nepříznivé počasí vydařil. K tomu jistě přispělo zaujetí všech účastníků, ale také perfektní organizace soutěží - a za to patří poděkování všem zaměstnancům školy. Vždyť do přípravy a samotného průběhu soutěží byla zapojena celá škola, každý tzv. přiložil ruku k dílu. Zejména pak je třeba poděkovat těm žákům, pedagogům a zaměstnancům školy, kteří přípravu a vlastní průběh gastronomických soutěží organizačně zajišťovali.

Již dnes se těšíme na všechny přátele Světlé, kteří k nám 16. října 2019 přijdou na 42. GASTRODEN a budou tak moci znovu zhodnotit nejen gastronomické dovednosti našich žáků.

A jak hodnotí letošní ročník gastronomických soutěží jejich organizátoři, garanti?

Barmanská soutěž PHILIBERT ROUTIN CUP 2019

IMG 20190515_102008Je již tradicí, že se v polovině května konají na Hotelové škole Světlá a SOŠŘ ve Velkém Meziříčí barmanské soutěže.

Ve středu 15. května 2019 pořádala naše škola celostátní barmanskou soutěž PHILIBERT ROUTIN CUP 2019, která byla již 21. ročníkem klasické barmanské soutěže. Letos byla vypsána v kategorii FANCY SOFT DRINK, to znamená v přípravě nealkoholických osvěžujících nápojů, kde hlavní složkou jsou ovocné šťávy a čerstvé ovoce. V receptuře byla jediná povinná složka, soutěžící museli do receptury zařadit sirup francouzské firmy Philibert Routin. Jedná se o velmi kvalitní sirupy, které jsou dobrými nositeli vůně a chutě. Každý soutěžící představil vlastní recepturu. Výsledkem byla pestrá přehlídka nealkoholických letních drinků.

Letošního ročníku se zúčastnilo 18 soutěžících z Blanska, Brna, Jeseníku, Opavy, Pardubic, Slavkova a Uherského Hradiště a také 3 žáci naší školy. Za reprezentaci děkujeme Filipu Matějičnému, který od odborné komise získal diplom za inovaci/kreativitu a v celkovém pořadí se umístil na pěkném 5. místě. Poděkování též patří Adamu Kubíčkovi, který obsadil celkově 5. místo a školu reprezentoval i v minulém ročníku soutěže. V neposlední řadě je třeba poděkovat i Matěji Šimánkovi, žáku 1. ročníku, který svojí účastí sbírá cenné zkušenosti.

Všichni soutěžící předvedli velkou snahu a mistrovství a představili originální, nápadité a osvěžující drinky připravené z běžně dostupných surovin.

Nad hladkým průběhem soutěží dohlížel kolektiv odborných komisařů, kteří vykonávají barmanskou profesi. Kromě smyslových vlastností nápoje, dodržení receptury a čistého provedení práce v letošním ročníku nově požadovali po soutěžících osobní představení nápoje, vyčíslení pořizovací ceny, návrh a zdůvodnění prodejní ceny a popis použitých ingrediencí. Při konečném hodnocení se komise velmi kladně vyjádřila k technice přípravy drinků.

Za účast a vzornou reprezentaci soutěžícím děkujeme a přejeme hodně profesních úspěchů.

Ing. Jana Remerová

BARISTA SVĚTLÁ CUP 2019

IMG 20190515_091715Oblíbená komorní soutěž v přípravě kávy, základů baristiky se konala na naší škole již po šesté. Je určena pro žáky středních gastronomických škol a pro mladé barmany do 20 let. Soutěže se zúčastnili zástupci škol z celé ČR. Soutěž byla limitována počtem 12 soutěžících.

Úkolem bylo vytvořit v patnáctiminutovém limitu 4 porce espressa, 4 porce mléčného nápoje a 4 porce volného nápoje postaveného na porci espressa s nealkoholickými přísadami a surovinami takovým způsobem, aby byl nápoj tekutý. Pravidla soutěže jsou striktně dána evropskou kávovou asociací SCAE (WBC). Hlavním garantem soutěže a tzv. Haed Judge byl certifikovaný barista Michal Křižka, držitel certifikace SCAE, který společně s dalšími 5 členy odborné komise dohlížel na profesionalitu mladých začínajících baristů.

Zvládnout technologii, hygienu, komunikaci, dnes již nejlépe v anglickém jazyce, a limitovaný čas je velmi náročné. Právě stanovený časový limit a jeho dodržení byly příčinou ztráty bodů nebo dokonce diskvalifikace soutěžícího.

Soutěž trvala do pozdních odpoledních hodin a všichni jsme si užívali příjemné atmosféry ve fiktivní kavárně.
Těšíme se na příští ročník, který bývá s vývojem baristiky každoročně obměněn.

Mgr. Eva Čech Cejnková

GASTROŠTAFETA 2019

5-gastro-soutezeLetošní, již 10. ročník soutěže dvojic poznamenalo chladné počasí. Organizátoři se den před soutěží rozhodli, že překážkovou dráhu nepostaví pod širým nebem, ale poprvé v historii soutěže „pod střechou", tedy v tělocvičně školy na Hornoměstské ulici. Trať tak musela být o pár metrů zkrácena, ale překážky zůstaly téměř v nezměněné podobě. Opět se jezdilo s rudlíkem pro bednu s nealkoholickým pivem, procházela se trať s platem, nalévalo se pivo, u stolu se obsluhovali čtyři hosté. K času, který soutěžící potřebovali ke zdolání trati, se připočítávaly případné trestné sekundy za nezdolané překážky či neodpovídající množství nápoje.

Soutěž zahájil a všechny účastníky i jejich doprovod přivítal zástupce školy pan Stanislav Svoboda. Role moderátora se pak ujal Libor Horáček, který byl, stejně jako ostatní organizátoři, ze třídy 3. AB.

V tělocvičně se sešlo sedm soutěžních dvojic. Podle pravidel mohla každou školu reprezentovat maximálně dvě družstva. Této možnosti využily odborné školy z Opavy, Dačic a také pořádající škola. Sedmým družstvem byli žáci z partnerské školy ze Slovenska.

Po komentované ukázce trati následovala vlastní soutěž. Každá z dvojic měla možnost absolvovat překážkovou dráhu dvakrát. Do konečného pořadí se pak započítával ten lepší z dosažených časů.

První a druhé místo, stejně jako v loňském roce, obsadili žáci ze Středního odborného učiliště zemědělského a služeb Dačice, třetí příčka patří žákům Hotelové školy Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí.

Všem soutěžícím děkujeme za účast, vítězům blahopřejeme a těšíme se na setkání při dalším ročníku.

Mgr. Jitka Trojánková

Partneři školy

  • VÝTAHY, s.r.o.
  • Jelínkova vila
  • U Bílého koníčka
  • Hotel Pod Zámkem
  • Město Velké Meziříčí
  • Hotel Gustav Mahler
  • Premier Hotel International Brno
  • Bohemia Sekt
  • EA Business Hotel Jihlava
  • Restaurace a kavárna Jupiter
  • Restaurant Panorama
  • Hotel Skalský dvůr
  • Restaurace Nový Svit
  • Restaurant Formanka
  • Restaurace U Šidlů
  • Hotel U Raušů
  • AGADOS, spol. s r.o.
  • PAL, spol. s r.o.
  • Renova - Malec & Kadlec s. r. o.
  • Horácké autodružstvo Velké Meziříčí

Fond Vysočiny

Chci být v obraze

Díky našemu newsletteru víš o tom, co se u nás děje :)

Nahoru