Kuchař-číšník Kód: 65-51-H/01 Učební obor Kuchař–číšník je určen pro chlapce i dívky. Je zakončen závěrečnou zkouškou - získáte tak střední vzdělání s výučním listem a vysvědčení o závěrečné zkoušce pro úsek technologie přípravy jídel a obsluhy. Uplatníte se potom ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. průběh studia oboru Kuchař-číšník Příprava zahrnuje teoretické a praktické vyučování pod vedením vlastních mistrů odborného výcviku a instruktorů na smluvních pracovištích (restaurace, hotely). Během přípravy si osvojíte dovednosti a návyky: v technice posuzování, dělení a porcování potravin pro technologické zpracování v přípravě teplé a studené kuchyně, moučníků a nápojů dle platných receptur v technice obsluhy, v přípravných pracích k podávání jídel a slavnostních hostin dle gastronomických pravidel v sestavování jídelních a nápojových lístků, vedení evidence zboží a účtování ve společenském chování a umění jednat s lidmi Povedeme vás k samostatné práci v odborné přípravě - už v 1. ročníku se budete podílet na přípravě jídel a obsluze ve školní jídelně, přizpůsobené restauračnímu stylu stravování. Ve vyšším ročníku vás čeká připrava na smluvních pracovištích, která zajistí odborný rozvoj a splňují osnovy odborného výcviku. Za odvedenou produktivní práci a účasti na komerční činnosti školy v oblasti gastronomických služeb, které škola nabízí místnímu regionu, vás finančně odměněníme. Po ukončení studia můžete pokračovat ve dvouletém denním nebo tříletém dálkovém nástavbovém studiu ukončeném maturitní zkouškou nebo ve studiu maturitního oboru Hotelnictví (s nástupem od 3. ročníku). V areálu školy je zajištěno ubytování a stravování formou obsluhy, denní bar pro žáky atd. Během studia můžete absolvovat specializační odborné gastronomické kurzy. Profil a uplatnění absolventa oboru Kuchař-číšník Po absolvování oboru Kuchař-číšník budete disponovat kompetencemi pro práci v provozovnách veřejného stravování, konkrétně v úseku výroby a odbytu. Budete ovládat způsoby přípravy běžných pokrmů české i zahraniční kuchyně, zhotovovat pokrmy teplé a studené kuchyně, připravovat jednoduché moučníky, kontrolovat kvalitu provedení práce, esteticky upravovat a správně uchovávat pokrmy apod. Využijete přitom základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti. Uplatníte se při výkonu povolání kuchař-číšník v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru budete připraveni také na soukromé podnikání v pohostinství. Co ovládá absolvent oboru Kuchař-číšník: praktické využívání poznatků o různých druzích surovin, používaných strojích a zařízeních, technologických postupech při zhotovování pokrmů příprava a uspořádávání svého pracoviště ve výrobním středisku posuzování vlastností jednotlivých druhů potravin a nápojů a volba vhodných technologických postupů při zhotovování pokrmů orientace v technologických postupech přípravy pokrmů orientace v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a používání vhodných technologických postupů určování spotřeby základních surovin a konveniencí, normování pokrmů a nápojů a kalkulace jejich ceny kontrola kvality provedené práce příprava pracoviště na provoz sestavování jídelních a nápojových lístků podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy ovládání základů jednoduché a složité obsluhy v různých druzích odbytových středisek sestavování menu pro slavnostní příležitosti úprava tabulí pro různé příležitosti ovládání různých způsobů vyúčtování s hostem Ke stažení Charakteristika oboruUčební plánSeznam učebnic {"obor":"Kuchař-číšník"} 16 - 20 Nabídka odborných kurzů pro žáky HŠ a SOŠŘ ve šk. roce 2019 - 2020 Název kurzuTermínRozsah Cena Doporučený počet osob Pastiláž – modelování cukrářských ozdob 1. – 2. října 2019 2 dny 800,- 14 Čokoláda a bonbóny 2. října 2019 1 den 500,- 20 Studená kuchyně 8. – 11. října 2019 4 dny 2.700,- 17 - 20 Vegetariánský kurz 18. října 2019 2 dny 2.990,- 10 Barmanský kurz FLAIR 14. - 18. října 2019 5 dnů 5.000,- 10 Vyřezávání ovoce a zeleniny 23. - 24. října 2019 2 dny 1.350,- 10 - 13 Kurzy jsou určeny pro obor Hotelnictví a turismus a učební obor Kuchař-číšník. Příjem přihlášek na odborné kurzy: přihlašujte se osobně nebo e-mailem u Bc. Hany Lavické možno i průběžně dle aktuálního data kurzu min. měsíc předem na barmanský kurz Flair se přihlašujte u Mgr. Gabriely Bibrové Nenaplněním kurzu počtem žáků se kurz překládá na následující rok. Platba kurzovného v kanceláři č. 1 u paní Bližňákové měsíc předem. Doporučení: Vykrajování 1. - 4. ročníky Sommelierský, barmanský kurz a barista 2. a 3. ročníky Studená kuchyně a cukrářský kurz 3. a 4. ročníky Výuka v kurzech bude převážně praktická, zakončená zkouškou. Absolvent získá osvědčení garantované odbornými asociacemi. Kurzy barmanský a studené kuchyně jsou akreditovány ministerstvem školství. V kurzu studené kuchyně se na závěr uskuteční raut pro rodiče a hosty účastníků kurzu. 16 - 20