Obor Kuchař-číšník

Práce studentů oboru Kuchař-číšníkKód: 65-51-H/01

Studuj uznávaný obor Kuchař-číšník na Střední odborné škole řemesel ve Velkém Meziříčí.

Učební obor Kuchař–číšník je určen pro chlapce i dívky. Je zakončen závěrečnou zkouškou - získáte tak střední vzdělání s výučním listem a vysvědčení o závěrečné zkoušce pro úsek technologie přípravy jídel a obsluhy. Uplatníte se ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.

průběh studia oboru Kuchař-číšník

Předkrm od studentů oboru Kuchař-číšníkPříprava zahrnuje teoretické a praktické vyučování pod vedením vlastních mistrů odborného výcviku a instruktorů na smluvních pracovištích (restaurace, hotely).

Během přípravy si osvojíte dovednosti a návyky:

  • v technice posuzování, dělení a porcování potravin pro technologické zpracování
  • v přípravě teplé a studené kuchyně, moučníků a nápojů dle platných receptur
  • v technice obsluhy, v přípravných pracích k podávání jídel a slavnostních hostin dle gastronomických pravidel
  • v sestavování jídelních a nápojových lístků, vedení evidence zboží a účtování
  • ve společenském chování a umění jednat s lidmi

Na co dál se může těšit?

  • Povedeme vás k samostatné práci v odborné přípravě - už v 1. ročníku se budete podílet na přípravě jídel a obsluze ve školní jídelně, přizpůsobené restauračnímu stylu stravování.
  • Ve vyšším ročníku vás čeká připrava na smluvních pracovištích, která zajistí odborný rozvoj a splňují osnovy odborného výcviku.
  • Během celého studia můžete absolvovat specializační odborné gastronomické kurzy.
  • Za odvedenou produktivní práci a účasti na komerční činnosti školy v oblasti gastronomických služeb, které škola nabízí místnímu regionu, vás finančně odměněníme.

Po ukončení studia můžete pokračovat ve dvouletém denním nebo tříletém dálkovém nástavbovém studiu ukončeném maturitní zkouškou nebo ve studiu maturitního oboru Hotelnictví (s nástupem od 3. ročníku).

V areálu školy je zajištěno ubytování a stravování formou obsluhy, denní bar pro žáky atd.

Profil a uplatnění absolventa oboru Kuchař-číšník

Obor Kuchař-číšník - Střední odborná škola řemesel na VysočiněPo absolvování oboru Kuchař-číšník budete disponovat kompetencemi pro práci v provozovnách veřejného stravování, konkrétně v úseku výroby a odbytu.

Budete ovládat způsoby přípravy běžných pokrmů české i zahraniční kuchyně, zhotovovat pokrmy teplé a studené kuchyně, připravovat jednoduché moučníky, kontrolovat kvalitu provedení práce, esteticky upravovat a správně uchovávat pokrmy apod. Využijete přitom základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti.

Uplatníte se při výkonu povolání kuchař-číšník v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru budete připraveni také na soukromé podnikání v pohostinství.

Co ovládá absolvent oboru Kuchař-číšník:

  • praktické využívání poznatků o různých druzích surovin, používaných strojích a zařízeních, technologických postupech při zhotovování pokrmů
  • příprava a uspořádávání svého pracoviště ve výrobním středisku
  • posuzování vlastností jednotlivých druhů potravin a nápojů a volba vhodných technologických postupů při zhotovování pokrmů
  • orientace v technologických postupech přípravy pokrmů
  • orientace v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a používání vhodných technologických postupů
  • určování spotřeby základních surovin a konveniencí, normování pokrmů a nápojů a kalkulace jejich ceny
  • kontrola kvality provedené práce
  • příprava pracoviště na provoz
  • sestavování jídelních a nápojových lístků podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy
  • ovládání základů jednoduché a složité obsluhy v různých druzích odbytových středisek
  • sestavování menu pro slavnostní příležitosti
  • úprava tabulí pro různé příležitosti
  • ovládání různých způsobů vyúčtování s hostem

PROČ STUDOVAT NA SOŠŘ VELKÉ MEZIŘÍČÍ?

  • tradice od roku 1867
  • obory, se kterými se neztratíte (jistota uplatnění na trhu práce)
  • spousta praxe
  • široká nabídka odborných kurzů
  • u vybraných oborů autoškola (B, C, T) a kurz svařování zdarma
  • moderní zázemí + vše na jednom místě (škola, domov mládeže, školní jídelna)

Vezmi svou budoucnost pevně do rukou s oborem Kuchař-číšník na Střední odborné škole řemesel ve Velkém Meziříčí.

Ke stažení

docCharakteristika oboru
docUčební plán
pdfSeznam učebnic

pdfEuropass (CZ)

pdfEuropass (EN)

{"obor":"Kuchař-číšník"}

16 - 20

Nabídka odborných kurzů pro žáky oboru kuchař-číšník

Aktuální nabídku certifikovaných kurzů najdete zde.

Doporučení:

Vykrajování 1.-4. ročníky
Sommelierský, barmanský kurz a barista 2. a 3. ročníky
Studená kuchyně a cukrářský kurz 3. a 4. ročníky

  • Výuka v kurzech je převážně praktická, zakončená zkouškou.
  • Absolvent získá osvědčení garantované odbornými asociacemi.
  • Kurzy barmanský a studené kuchyně jsou akreditovány ministerstvem školství.
  • V kurzu studené kuchyně se na závěr uskuteční raut pro rodiče a hosty účastníků kurzu.
16 - 20

Máte dotaz k tomuto oboru? Napište nám!



Vyplňte prosím typ oboru.


Vyplňte prosím své jméno a příjmení.


Vyplňte prosím svůj e-mail ve správném znění.


Napište nám, co Vás zajímá.

Přečetl(a) jsem si a beru na vědomí zpracování osobních údajů.



Nesprávný formát




Položky označené * jsou povinné.







Učební obory na naší škole:

Partneři školy

  • VÝTAHY, s.r.o.
  • Jelínkova vila
  • U Bílého koníčka
  • Hotel Pod Zámkem
  • Město Velké Meziříčí
  • Hotel Gustav Mahler
  • Premier Hotel International Brno
  • Bohemia Sekt
  • EA Business Hotel Jihlava
  • Restaurace a kavárna Jupiter
  • Restaurant Panorama
  • Hotel Skalský dvůr
  • Restaurace Nový Svit
  • Restaurant Formanka
  • Restaurace U Šidlů
  • Hotel U Raušů
  • AGADOS, spol. s r.o.
  • PAL, spol. s r.o.
  • Renova - Malec & Kadlec s. r. o.
  • Horácké autodružstvo Velké Meziříčí
  • Daně pro lidi
  • Hotelu International Brno

Fond Vysočiny

Chci být v obraze

Díky našemu newsletteru víš o tom, co se u nás děje :)

Nahoru